EV BAKLAVASI
[kaya_qrcode_dynamic]

Hacıbektaş’ta ev baklavası genelde özel günlerde yapılır. Ramazan ve Kurban Bayramlarında hemen hemen her evde yetenekli ve özverili kadınlar tarafından ev baklavası yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca Yılbaşında, düğünlerde, söz ve nişan merasimlerinde de ev baklavası yapılmaktadır.

Ev baklavası, evdeki fırınlardan ziyade ekmek yapan fırınlarda pişirilmektedir. Sini sini baklavalar, bir örtü yardımı ile bohça şeklinde sarılır ve ekmek fırınına götürülür ve fırında önceden getirilmiş diğer baklavalarla birlikte pişmesi için sıraya girer. Hatta zaman zaman fırınlarda ekmek kuyruğu değil, baklavasının pişmesini bekleyenlerin olduğunu görürsünüz. Fırıncı da böyle zamanların geleceğini bilir ve bir yandan günlük ekmeklerini çıkarırken bir yandan da baklavaların güzelce pişmesini sağlar.

Ev baklavası yapmak için un, şeker, su, yumurta, sıvı yağ, tereyağı, nişasta, ceviz ve kabartma tozu gereklidir. Un, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, bir çay kaşığı kabartma tozu yumuşak bir hamur elde edinceye kadar karıştırılır. Elde edilen hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alınır. Ekmek tahtasına az miktarda nişasta serpilir ve oklava ile bezeler açılır. Nişasta, baklavanın hamur olmaması için kullanılır ve bezeler açıldıkça ekmek tahtasına ara ara serpilir. Kulak memesi kıvamında açılan yufkalar sofra bezlerine serilir ve hafifçe kurumaları beklenir.

Orta boy bir siniye yaklaşık 30 beze yufka açılır. Sininin altı yağlanır ve üzerine açılmış yufkalar teker teker yerleştirilir. Yaklaşık 15 adet yufka yerleştirildikten sonra yufka üzerinde boşluk kalmayacak şekilde çekilmiş ceviz konulur. Hacıbektaş’ta yapılan ev baklavalarına genelde ceviz konulmaktadır, ancak isteğe göre fıstık da konulabilir. Sonra siniye tekrar 15 adet açılmış yufka yerleştirilir. Artık baklavanın siniye yerleştirilmesi tamamlanmıştır. Sıra baklavanın kesilmesine gelir. Bir bıçak ile yufkalar, baklava dilimi verilecek şekilde kesilir. Sonra bir tavada eritilmiş tereyağı sininin üzerinde hafifçe gezdirilir. Artık baklava evden çıkmaya hazırdır ve hiç zaman kaybetmeden pişmesi için doğruca fırına götürülür.

Baklava fırında pişerken bir yandan da şerbeti hazırlanır. Bir tencerede su ve şeker kaynatılarak şerbet elde edilir. Şerbetin uygun kıvama geldiği tırnak üzerine konulmasıyla kontrol edilir. Şayet şerbet tırnak üzerinde damla şeklinde duruyorsa artık hazırdır demektir. Kısacası şerbetin duru olmaması gerekmektedir. Baklavanın daha sonra şekerlenmemesi için şerbetin içine bir tatlı kaşığı sıkılmış limon suyu ilave edilir. Sonra fırından eve getirilen baklavanın üzerine hazırlanmış şerbet yavaş yavaş dökülür ve dinlenmeye bırakılır. Artık baklava tadılması için hazırdır.

Yarasın…