EFELEK SARMASI
[kaya_qrcode_dynamic]

Efelek otu; labada, evelik, evelik, develik şeklinde isimlendirilen bir ot olarak tanımlanır. Efelek otu, özel bir bakım gerektirmeyen kendi kendine yetişen bir ot olmakla beraber, yabani olmasından ötürü kolayca bulunabilir. Efelek otunun familyası karabuğdaygillerdir. Otun görünümü kuzukulağına benzediği için genellikle kuzukulağı ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ot, kuzukulağına göre daha geniş yapraklı olup daha koyu yeşil tonlarına sahiptir. Yeşil ve ufak çiçek açan ot, çiçeklerinde olgunlaşan tohumlar ile yayılarak yetişir. Eski zamanlardan beri bilinen bu ot, kanı temizleme adına oldukça faydalı bir bitkidir. Mikroplardan arınmaya yardımcı olan bu bitki, faydalarından ötürü çok uzun senelerden beri kullanılmaktadır. Efelek otunun boyu bir metreyi geçmemektedir. Bununla beraber kısa boylu bir bitkidir.

Efelek otunu çoğu insan bilmediği için doğal olarak sarması da nadir olarak yapılmaktadır. Doğal ortamında sulak yerde yetişen efeleklerin sarmaya uygun olanları toplanır, soğuk su ile yıkanır. Sonra bir tencerede narin bir ot olduğu için az biraz haşlanır.

Harcı hazırlanmaya başlanır. Harcın içine sade pirinç konulduğu gibi pirinç ve düğ (ince bulgur) birlikte de konulabilir ya da sade düğ ile de yapılabilir. Sonra içine salça, tuz, maydanoz, dereotu, kuru nane, karabiber ve pul biber konulur. İsteğe göre az miktarda kıyma da konulabilir. Daha sonra bir tavaya zeytinyağı ile hazırlanan harç konulur ve biraz pişirilir. Harç, uygun kıvama geldikten sonra ocaktan alınır.

Efelekler, içine bir tatlı kaşığı kadar harç konularak sarılır ve bir tencereye yerleştirilir. Efelek otu, ince uzun olduğu için sarıldığında üçgen muska benzeri bir görünüm alır. Üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir ve bir miktar su konularak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Tencere sürekli kontrol edilir ve dibi tutmaması için suyu azaldıkça üzerine su ilave edilir. Efelek sarması piştikten sonra ocaktan alınır ve tabaklara konularak servis edilir.

Yarasın…