Boncuk mantı, özel günlerin; düğünlerin, bayramların bir yerde kalabalık sofraların vazgeçilmez ana mezesidir. Yemeklerin yanında servis edildiği gibi özellikle muhabbet sofralarının en önemli mezelerinin başında gelmektedir.
“Boncuk mantı, Hacıbektaş düğünlerinin baştacıdır.”
Boncuk mantı nasıl yapılır? tarifini anlatacak olursak; unun içine 4-5 yumurta kırılır, daha sonra su ve bir miktar tuz katılarak bir hamur elde edilir. Hamurdan, yumruk büyüklüğünde küçük küçük bezeler alınır. Ekmek tahtasında oklava yardımı ile bezeler açılır ve açılan hamur, sacın üzerinde hafifçe gezdirilir. Daha sonra üst üste gelecek şekilde destelenir. Böyle yapılarak hamurun sıcaklığının muhafaza edilmesi sağlanmış olur. Sonra hamurlar, ekmek tahtasının üzerinde şeritler halinde uzun uzun kesilir. Bir elimiz, hamuru kesme işini yaparken diğer elimiz cetvel görevi görür ve hamurun orantılı kesilmesine yardımcı olmuş olur. Bu işlem hamura minik minik kare şekli verilene kadar devam eder. Minik kareler halinde kesilen hamur parçacıkları sofra bezi ya da sinilerin içine birbirine yapışmayacak şekilde konulur ve kurumaya bırakılır. Hamur parçacıklarının kuruması 1-2 gün sürer. Kuruma işlemi bittikten sonra hamur, üzerindeki unu bırakıncaya kadar elenir.
Boncuk mantı pişirileceği zaman tencere içine bir miktar su konulur ve su kaynadıktan sonra önceden hazırlanmış olan 200-300 gr. kadar boncuk mantı konur ve makarna pişirir gibi bir işleme tabi tutulur. Boncuk mantı, hamurlaşmadan sudan alınır ve süzülür. Daha sonra soğuk su ile bir kez daha süzülür. Bir kapta bulunan yoğurt, içinde birkaç diş sarımsak ve birazda tuz olmak şartıyla iyice özenir. Yoğurt olarak genellikle süzme yoğurt tercih edilir.
Daha sonra yoğurdun içine iyice soğumuş olan boncuk mantı dökülür ve karıştırılır. Elde edilen boncuk mantı servis tabaklarına konur. Sonra salça, yağ ve kuru nane bir tavada sıcak sos olarak hazırlanır ve boncuk mantı tabaklarının üzerinde gezdirilir dökülür. İsteğe göre üzerine baharat serpilir. Baharat olarak genellikle karabiber bazen de pul biber tercih edilir.
Yarasın…