SULU KÖFTE
[kaya_qrcode_dynamic]

Köfte kelime anlamı olarak “ezilmiş et” anlamına gelen ”kuffette”den gelmektedir. Osmanlı ve Türk Mutfağında çok önemli bir yer olan köfte, Osmanlı’da “küfte” olarak bilinmektedir. Köftenin Anadolu, Orta Asya ve Mezopotamya’ya kadar uzanan çok eski bir geçmişi vardır.

Sulu köfte yaparken düğ (ince bulgur) kullanılır. Düğ, önce sıcak su ıslanır. Biraz şişince içine kıyma, ince kıyılmış soğan, salça, tuz, pul biber, karabiber, nane konulur ve uygun kıvama gelene kadar yoğrulur. Yoğurma işlemi bittikten sonra elde misket şeklinde ovularak tepsiye dizilir. Misket şeklindeki köfteler, isteğe göre yağda, domates, patates, biber ve soğan ile pişirilerek de servis edilmektedir.

Sulu köfte yemeği yapılacağı zaman bir tencereye su konulur ve kaynamaya yakın için misket köfteler bırakılır. Köftelerin dağılmaması için pek karıştırılmamasına dikkat edilir ve 15-20 dk. pişirildikten sonra ocaktan alınır. Bir tavada yağ, salça, nane ve ince kıyılmış soğan kavrulur ve tencerenin içine dökülür. İsteğe göre sulu köfte küp küp doğranmış ve haşlanmış patates ve havuçla da yapılmaktadır. Artık, sulu köfte hazırdır ve sofraya servis edilir.

Yarasın…