En lezzetli ve nadir yapılan dolmaların başında gelmektedir. Yemekten ziyade meze özelliğindedir. Genelde yanında yoğurt ile birlikte servis edilir. Tadı biraz midye dolmasını andırmaktadır. Dolmanın çiçeğini veren kabaktır. Kabak çiçeği, mayıs ayında bazen de haziran ayında toplanır. Kabak çiçeği, sabahın erken saatlerinde açar ve sıcaklığın artmasıyla birlikte içine kapanır. Bu durumda dolmasını yapmak zor olacağından çiçeği sabahın erken saatlerinde kalkıp toplamak gerekmektedir.
Toplanan çiçekler, içindeki kumu, tozu çıkana kadar tek tek özenle yıkanır. Dolmanın harcı önceden hazırlanır. Harcın içine sade pirinç konulduğu gibi pirinç ve düğ (ince bulgur) birlikte de konulabilir ya da sade düğ ile de yapılabilir. Sonra salça, tuz, ince kıyılmış, maydanoz, dereotu, kuru nane, karabiber ve pul biber konulur. İsteğe göre az miktarda kıyma da konulabilir. Daha sonra bir tavaya zeytinyağı ile hazırlanan harç konulur ve biraz pişirilir. Harç, uygun kıvama geldikten sonra ocaktan alınır. Harç, sadece bir yemeklik çiçek dolması için hazırlanmaz, gün gün toplanan çiçeklerde kullanılmak üzere her daim hazır bulundurulur.
Temizlenmiş kabak çiçeklerinin içine bir tatlı kaşığı harç konularak ağızları kapatılır ve bir tencereye sıra sıra yerleştirilir. Sonra bir baş soğan, halka şeklinde dilimlenir ve çiçeklerin üzerine konur. Birkaç diş sarımsak da konulduktan sonra çiçeklerin üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir. Son olarak tencereye bir miktar su konulur ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Tencere sürekli kontrol edilir ve dibi tutmaması için suyu azaldıkça üzerine su ilave edilir. Çiçek dolması piştikten sonra ocaktan alınır ve tabaklara konularak servis edilir.
Yarasın…