Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
[kaya_qrcode_dynamic]

Müze, Hacıbektaş İlçe merkezinde, Hacı Bektaş Veli Türbesi ve Müzesi’nin güneybatı yönünde yaklaşık 250m uzaklıkta bulunmaktadır. 1967 yılında ilk kazısı yapılan Sulucakarahöyük’ten çıkarılan eserlerin sergilenmesi için bir müzeye ihtiyaç duyulmuş ve bunun neticesinde 1988 yılında Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi açılmıştır.

Müze, Pazartesi günü hariç her gün saat: 08:00-12.00 / 13:00-17:00 arası ziyarete açıktır.

Hacıbektaş Sulucakarahöyük kazıları, 1967-1978 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. Kemal BALKAN Başkanlığında, Osman SÜMER ile birlikte yürütülmüştür. 1991-1993 yılları arasında da Hacıbektaş Müzesi Başkanlığınca bir kazı çalışması gerçekleştirilmiştir.

Suluca Karahöyük, ölçüleri itibarıyla Nevşehir İli’nin büyük höyükleri arasında yer almaktadır. Höyük, konumu bakımından Orta Anadolu kültürleriyle olduğu kadar Batı Anadolu ve Ege Dünyasıyla da yakın ilişkiler kurmuştur. 

Müzeye geldiğinizde; Müzenin Arkeoloji, Etnografya ve Sikke bölümlerini ziyaret edebilirsiniz! Arkeolojik eserlerin teşhir edildiği bölümde, Sulucakarahöyük kazısından çıkarılan eserleri; Eski Tunç Çağı vitrinlerinden başlayarak görebilirsiniz! Sonra sırasıyla Hitit-Frig-Hellenistik ve Roma dönemlerine ait eserlerin sergilendiği vitrinleri inceleyebilirsiniz!

Höyüğün kesiti ve fotoğrafının yer aldığı bir platform, müze içerisinde ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Arkeoloji bölümünde sadece Sulucakarahöyük kazılarından çıkarılan eserler değil, bağış ve satın alma yoluyla müze envanterine kazandırılmış eserler de sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında; Urneler, gaga ağızlı testiler, depaslar, fincanlar, mataralar, kaseler, testiler, vazolar, tek renkli ve çok renkli çanak çömlekler, kandiller, gözyaşı şişeleri, kemik objeler vb. eserler bulunmaktadır.

Arkeoloji bölümünde; “Komanada’daki Ma Kültü” ile ilgili olabileceği düşünülen “Sırtında küp taşıyan adam heykelleri” ile Ana Tanrıçayı simgelediğine inanılan dinsel amaç için kullanılmış “Çift kulplu küp” ve Urneler (mezar kapları) görülmeye değer eserler arasında yer almaktadır.

Arkeoloji bölümünü gezdikten sonra Etnografya bölümüne geçmeden küçük bir alanda sikke ve kaimelerin(kağıt para) sergilendiği bir bölüm daha vardır. Vitrinlerde sergilenen; Roma, Bizans, İslami ve Osmanlı sikkelerini yakından inceleyebilirsiniz! Roma Dönemi sikkelerinin sergilendiği vitrinde özellikle “Erciyes dağı” betimli sikkeler ilginizi çekebilir!

“Bana bir avuç sikke verin, size bir tarih yazayım!”

Roma Dönemi sikkesi (Ön/arka yüz)
Kaime (Kağıt para)

Müzenin Etnografya bölümünde sergilenen eserler 19.yy. ve 20.yy’ın ilk dönemlerine aittir. Etnografya bölümünde; Osmanlı dönemine ait halılar, kilimler, erkek ve kadın giysileri ile gündelik yaşamda kullanılmış olan eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca, Hacı Bektaş Veli Dergahı zamanına ait birçok eser de yine bu bölümde sergilenmektedir.

Etnografya bölümünde, Hacıbektaş taş işçiliğinin sergilendiği bir vitrin bölümü de bulunmaktadır. Ayrıca, Etnografya açık teşhir alanında Hacıbektaşlı İbrahim AYDOĞMUŞ tarafından yapılmış ve müzeye hediye edilmiş; minyatür tarım aletleri ve kağnılar ziyaretçilerin özellikle de çocukların oldukça ilgisini çekmektedir.

Minyatür kağnı

Müzede, “18 Mayıs Müzeler Günü”nde ve bazı günler de resim sergileri, konferanslar ve müzik dinletileri gerçekleştirilmektedir.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni her zaman “Ücretsiz Ziyaret” edebileceğinizi unutmayın!

Müze Telefon No: +90 384 441 3234