Kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri de Sızgıttır. Sızgıt, pişirildikten sonra küplere, plastik bidonlara ya da bakır kaplara konulmuş donmuş haldeki ete verilen addır. Sızgıt, genellikle koyun etinden yapılmaktadır. Büyük bir tencerede koyunun kuyruk yağı olan bölümü kavrulur. Kavurma işlemi bittikten sonra yağın kıkırdak olan kısmı süzgeç yardım ile tencereden çıkarılır. Koyunun kuşbaşı olarak doğranmış etleri, kızgın yağın içine atılır. Et, tencerede iyice kavrulduktan sonra üzerine bol tuz serpilir ve sonra soğumaya bırakılır. Et, biraz soğuduktan sonra pişmiş topraktan yapılmış küplerin içine veya bakır kaplara konulur. Daha sonra kabın ağzı kapatılır ve küp serin bir yerde muhafaza edilir. Her daim evde etin bulunur olması için bu yönteme başvurulur ve bütün bir kış boyunca donmuş et, yemeklerde kullanılır.
Et, içinde yağ olduğu için küpün içinde donar ve donduğu için de bozulmaz. İsteğe göre, sızgıt; sade yapıldığı gibi içine yumurta kırıldığı ya da sote olarak yapıldığı da olur.
Burada kıkırdağa da ayrı bir parantez açmak gerekir. Kuyruk yağı, önce küçük küçük doğranır ve derin bir tencerede kavrulur. Sonra süzgeç ile yağı çıkan kıkırdaklar alınır ve biraz soğuduktan sonra kaplara veya kavanozlara konulur. Kıkırdak, genelde çorbalara, yemeklere güzel bir lezzet vermesi için kullanılmaktadır.
Yarasın…