Mantı, dünyanın farklı bölgelerinde bilinen ve çok sevilen bir yemektir. Ülkemizde de Kayseri mantısı oldukça ünlüdür, ancak mantı Nevşehir yöresinde ve Hacıbektaş’ta da her evin sofrasında sıklıkla görülen bir yemektir.
“Mantı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2009 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.”
Mantının, Türkler ve Moğollar tarafından Orta Asya’dan Anadolu’ya İpek Yolu boyunca taşındığı genel olarak kabul görmektedir. Türkçe konuşan halklar, kendileriyle beraber bu yemeği de Anadolu’ya getirmiştir. Anadolu’da yemeğin adı mantıya dönüşmüştür. Tatarlar Kayseri’ye yerleştiğinde bölge, mantısıyla ünlenmiştir. Osmanlı mutfağındaki en eski yazılı mantı tarifi 15. yüzyılda Muhammed bin Mahmud Şirvani tarafından yazılmış yemek kitabında yer almaktadır. Şirvani’nin kitabında, “kuzu kıymaları ve ezilmiş nohutlar bir hamurun içine doldurulduktan sonra yemeğe tarçın ve sirke ilave edilmektedir. Sumakla süslenen yemeğin, günümüzdeki mantılar gibi sarımsaklı yoğurt sosuyla servis edildiği” yazmaktadır.
Hacıbektaş’ta mantı yaparken genelde kıyma kullanılır. Nadiren de olsa sucuk, patates, peynir kullanılarak da yapılabilmektedir. Mantı sulu yapıldığı gibi, suyun süzdürüldükten sonra üzerine yoğurt (sarımsaklı da olabilir) dökülerek de yenilebilmektedir. Mnatı yapmak için önce kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz, nane ve karabiber kullanılarak harcı hazırlanır.
Un, su, tuz ve yumurta kullanılarak yumuşak olmayan, hafif sert bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan küçük bezeler alınır ve oklava ile ekmek tahtasında ince olmayacak şekilde açılır. Açılan hamur bıçak ile şeritler halinde yatay ve dikey olarak kesilir. Ortaya dama şeklinde bir görüntü çıkar. Sonra küçük hamur karelerinin üzerine hazırlanan harç, küçük küçük konulur ve bohça şeklinde kapatılır. Sonra hazırlanan hamur taneleri bir süre dinlendirilir.
Bir tencereye su konulur ve su kaynamaya yakın içine hamur taneleri bırakılır. Uygun kıvama gelince ocaktan alınır. Bir tavada tereyağı eritilir, içine salça, tuz ve nane konularak karıştırılır. Hazırlanan karışım, tencereye dökülür ve biraz karıştırılır. Artık mantı hazırdır.
Bununla birlikte tenceredeki mantı, suyu süzdürüldükten sonra üzerine yoğurt ve hazırlanmış tereyağlı sos konularak da servis edilebilir.
Yarasın…