LAHANA SARMASI
[kaya_qrcode_dynamic]

Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilen lahana türlerinin başında beyaz lahana gelmektedir. Nevşehir yöresinde yetiştiriciliği de yapılan beyaz lahananın sarması kadar turşusu da sıklıkla yapılmaktadır. Serin iklim sebzesi olan beyaz lahana sonbahar (başlangıcı) ile ilkbahar (sonu) arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellikle kışlık olarak yetiştirilirler. Lahana hasadı ekim ayında başlar ve havaların soğumaya yakın zamanlarında pazarlara getirilerek tüketiciye sunulur.

Lahana sarması yapmak için, önce bir baş beyaz lahana bıçakla yaprak yaprak ayrılır. Büyük bir tencerede tuzlu suda istenilen kıvama gelinceye kadar haşlanır. Sonra soğuk su ile durulaması yapılır ve bir tepsiye konulur. Haşlanmış lahana yaprakları, İç ya da Kısırın yanında da tercih edilir.

Lahana sarması yapmak için harcı önceden hazırlanır. Lahana sarması pirinçle yapıldığı gibi bulgur ile de yapılmaktadır. Hatta ikisi birlikte kullanılarak da yapılabilir. Önce pirinç ya da bulgur, tuz, salça, kıyılmış soğan ve maydanoz, nane, dereotu, baharatlar ve zeytinyağı ılık suda karıştırılarak bir harç hazırlanır. Harcın içine isteğe göre kıyma da konulur.  Sonra hazırlanan harç, yaprak şeklinde doğranmış lahanalara konularak rulo şeklinde sarılır.

Bir tencerenin içine dibi yanmasın diye önce lahana yapraklarından birkaçı yerleştirilir, sonra üzerine sarmalar konulur. Sonra tencereye bir miktar su konulur ve sarmalar kısık ateşte 30-40 dk. kadar pişirilir. Bir tavada zeytinyağı, tuz ve salça ile sos hazırlanır ve hazırlanan sos tencereye dökülür. Sos sarmalara iyice geçtikten sonra tercihe göre sıcak ve soğuk olarak servis edilir.

Yarasın…