Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi (22 Aralık)
[kaya_qrcode_dynamic]

Mustafa Kemal ve arkadaşları halkın kurtuluşunun ancak tam bağımsız bir devlet kurmaktan geçtiğini bildiklerinden Kurtuluş Savaşı mücadelesini 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlatmışlardır. Atatürk’ün başlattığı bağımsızlık mücadelesi yolunda milli bilinç uyandırılmış, Sivas Kongresi yapılmış ve Anadolu insanı bu haklı mücadeleye ortak edilmiştir. İşte böylesi bir ortamda Mustafa Kemal ve Temsilciler Heyeti,  Anadolu aydınlanmacılığının en önemli merkezlerinden biri olan Hacıbektaş’a gelmişlerdir.

“Cemalettin Çelebi Efendi’nin evi, “Cumhuriyet” kelimesinin ilk kez konuşulduğu ev olarak bilinmektedir.”

Mustafa Kemal Atatürk ve Temsilciler Heyeti’nin Hacıbektaş’a geldiklerinde tarih 22 Aralık 1919’dur. Atatürk ve Heyeti o gün Cemalettin Çelebi Efendi’nin evinde misafir edilmişler ve geceyi bu evde evde (2001 yılında ziyarete açılan bugünkü Atatürk Evi Müzesi) geçirmişlerdir. 22 Aralık akşamı Cemalettin Efendi’nin evinde ağırlanan Atatürk ve arkadaşları ile yapılan sohbette memleketin kurtuluşu konularında neler yapılacağı konuşulmuştur.

Atatürk Evi Müzesi konulu 100.Yıl Hatıra Pulu

Atatürk ve Temsilciler Heyeti 23 Aralık sabahı da Hacı Bektaş Veli Dergahı’nı ziyaret etmişler ve Dergahın Dedebabası (Kiler Evi Babası) Salih Niyazi Dedebaba ve diğer Babalar ile görüşmüşlerdir. Cemalettin Çelebi 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Kırşehir mebusu olarak girmiş, hatta ilk meclisin ikinci Başkan vekilliğine seçilmiş, ancak sağlık sorunları nedeniyle toplantılara hiç katılamamıştır. Mustafa Kemal, Hacı Bektaş Veli Dergahı ve Salih Niyazi Dedebaba ile de iyi ilişkilerde bulunmuş, bu memnuniyetini gönderdiği teşekkür telgrafı ile de dile getirmiştir.

Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi’nin 100. Yılı anısına bastırılmış olan hatıra pulu

“13.yy’da Horasan’dan Anadolu’ya gelerek Suluca karahöyük’te (Hacıbektaş) Anadolu aydınlanmacılığını başlatan ve barış ortamını sağlayan Hacı Bektaş Veli’nin yaktığı çerağı, Mustafa Kemal ve arkadaşları Hacıbektaş’a gelerek bir daha uyandırmışlardır.”

Mustafa Kemal ve heyetinin Hacıbektaş’a gelme düşüncesinin altında da Anadolu’nun aydınlık yüzleri olan Alevileri ve Bektaşileri Kurtuluş Mücadelesi etrafında bir araya getirmek yatmaktadır. Bu düşüncelerini gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk ve Temsilciler Heyeti Samsun’dan başlattıkları “Kurtuluş Yürüyüşünde” Hacıbektaş’ın desteğini alarak Ankara’ya ulaşmışlardır.

Gülseren SÖNMEZ (Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi)

Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nin Hazret Avlusu (3.avlu) girişinde sağ tarafta yer alan Atatürk Köşesi de Mustafa Kemal Atatürk’e dergahın kahvesinin ikram edildiği Atatürk’ün kahve içtiği” yerdir. Burası Atatürk’ün hatırasına, Onun Hacıbektaş’a gelişini her daim hatırlamak için Atatürk Köşesi olarak; 10 Ağustos 2009 tarihinde de Atatürk Rölyefi konularak yeniden düzenlenmiştir.

Atatürk Köşesi, “Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi” kutlamalarının ilk yapıldığı yer olması bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. 1970 yılında yapılan ilk kutlama, Hacıbektaş Müze Müdürlüğü tarafından Atatürk Köşesi’nde gerçekleştirilmiştir. 1970 yılı, Atatürk’ün Hacıbektaş’a gelişinin 51.yılıdır ve ilk kutlama 51.yılda yapılmıştır. Müze Müdürü Abdullah TAŞDELEN ve Müze sorumlusu Ali SÜMER’in kararlaştırıp hayata geçirdiği kutlamada Atatürk Köşesi’nde yer alan Atatürk büstüne çelenk konulmuştur.

Törene katılan misafirlerle daha sonraki yıllarda yapılacak Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi kutlamalarının her yıl düzenli olarak kent meydanında halkın, okulların ve kurumların katılımı ile gerçekleştirilmesine karar verilmiş ve bu konuda dönemin Hacıbektaş Belediye Başkanı Mehmet AYGÜNEŞ’in büyük katkıları olmuştur.

“2019 yılında Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi’nin “100. Yılı”nı kutlamaları gerçekleştirilmiştir.”

“Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi Kutlamaları, Hacıbektaş Kaymakamlığı tarafından resmi program çerçevesinde her yılı düzenlenmektedir.”