Gürbüz Sapmaz
[kaya_qrcode_dynamic]

Sanatçı, 1946 yılında Hacıbektaş’ın Anapınar Köyü’nde dünyaya geldi. Sapmaz, Ürgüp’lü Refik Başaran’ın plaklarını dinleyerek halk müziğine ilgi duymaya başladı. Küçük yaşlarda saz çalmaya heveslenmişse de saz bulamadığı için ritm (darbuka) çalışarak ve okuyarak kendini yetiştirmeye başladı.

İlkokulu köyünde bitirdikten sonra 1962 yılında Ankara’ya giderek o zamanın Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Yurttan Sesler Korosu Şefi Osman Özdenkçi’den saz kursu aldı. Saz çalmayı öğrendikten sonra tekrar memleketi Hacıbektaş’a döndü. Hacıbektaş’ta ve çevre yörelerdeki düğünlerde on yıl süreyle saz çaldı.

Daha sonra Ankara Radyosu’nda mahalli sanatçı olarak görev yaptı. 1973 yılında TRT’de çalışmaya başladı. 1981 yılında Yurttan Sesler Korosu’nun açmış olduğu “Yetişmiş Saz Sanatçısı” sınavını kazandı. Sanatçı, Ürgüp’lü Refik Başaran’ın hayatı ile ilgili yaptığı araştırma ve incelemelerini topladığı  “Şen Olasın Ürgüp” isimli bir kitap yazdı. Sanat yaşamı boyunca türkü derleme çalışmalarında bulundu. Sanatçının derlemiş olduğu türkülerden on altı tanesi TRT repertuarında yer almaktadır.

DERLEMİŞ OLDUĞU TÜRKÜLER

1-AL YORGAN ATILMIYOR

2-YÜRÜ BİRE YALAN DÜNYA

3-BU DERT BÖYLE ÇEKİLİYOR

4-SARI ÇİÇEK SARISI

5-BAĞINDA GÜLÜN VAR

6-GELDİM EKECİK DAĞI SANA

7-KARŞI BAĞDA TAŞ OLMAZ

8-YÜCE DAĞLAR KARIN VAR MI SENİN

9-BİR ÇİFT GÜZEL GÖRDÜM YOLDA YOLAKTA

10-ŞU ERENLER BİZİM BAĞIN GÜLÜDÜR

11- EVLERİNİN ÖNÜ BULGUR SOKUSU

12-ŞU ZELVENİN UFAK TEFEK TAŞLARI

13-CAMALİN ŞAŞKINLIK VERİR GÜLLERE

14-GÜZELLER GÖÇÜNÜ ÇEKMİŞ YAYLAYA

15-AKAR GÖZ YAŞLARIM DİNMİYOR NEDEN

16-BİR NAZ EDEN BANA YAR YAR GELSENE DEDİ